14.6.-10.8.2025 ”Kirkastetut kuvat” -näyttely
Varhaiset kristityt ottivat taiteeseensa tyylillisiä vaikutteita ympäröivästä
yhteiskunnasta ja siirsivät ne hengelliseen käyttöön.
Ensimmäiset ikonikompositiot kehittyivät lähes yhtäaikaisesti kristillisen kirkon opin täsmentymisen kanssa. Eri aikoina ja eri alueilla tyylit ja tekniikat ovat saattaneet vaihdella, mutta perusominaisuudeltaan ikonin kuvailmaisu ja erityisesti ikonin sanoma on säilynyt samana.
Esillä on ikoneita, jotka edustavat erityisesti slaavilaista maalaustraditiota, mutta myös esimerkkejä ikonitaiteen varhaisemmilta kausilta.
Näyttelyn nimi, ”Kirkastetut kuvat”, viittaa kuva-aiheisiin, jotka kertovat
pyhistä ihmisistä ja pyhistä tapahtumista, jotka pystymme näkemään ja
ymmärtämään hengellisin silmin.
Ikoni on hengellinen kuva, joka alkuvuosisadoistaan lähtien on kulkenut perintönä koko kristikunnalle. Se on ollut oleellinen osa myös kotiseutumme hengellistä perintöä.
Elisabet (Liisa) Tynkkynen on Parikkalasta kotoisin oleva, imatralainen ikonimaalari. Hänellä on pitkä ikonimaalauksen opintopolku Valamon kansanopistosta ja Pietarista.
Historian asiantuntijan tutkinto Joensuun yliopistosta on vaikuttanut siihen, että esillä olevissa ikoneissa on nähtävissä analyyttinen ote erilaisiin ja eri aikaisiin materiaaleihin ja tyyleihin – kuitenkin niin, että jokaisesta analyysistä syntyy uusi ja jollain tapaa tuore tulkinta.
Nykyisin Elisabet Tynkkynen toimii maalaustyön ohella ikonimaalauksen
opettajana.
Näyttely on esillä yläkerran pikkukamarissa.
